Voedingsadvies, voor wie?

Je bent uiteraard in elke situatie en met elk ziektebeeld welkom bij Voedingsadvies Westland. Door zowel de genoten opleidingen & cursussen als de interesse in voeding, sport en een gezonde levensstijl heb ik door de jaren heen veel kennis opgedaan omtrent deze onderwerpen. Hierdoor ben ik in staat een diverse groep mensen met verschillende doelen en ziektebeelden te begeleiden.

De titel diëtist is een wettelijk beschermde titel en daarvoor moet een erkende vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek met succes worden afgerond. De diëtist is gebonden aan het medisch beroepsgeheim en de wettelijke voorschriften omtrent persoonsregistratie. Persoonlijke gegevens worden daarom altijd vertrouwelijk behandeld. Naast de diëtist zijn er ook gewichtsconsulenten en voedingsdeskundigen die voedingsadviezen geven. Het is goed om te weten dat iedereen zich zo mag noemen en dat dit niet garant staat voor een goed advies of behandeling. Vraag daarom altijd naar de opleidingsachtergrond of het opleidingsniveau.

Je kunt bij mij terecht voor voedingsadvies & -begeleiding bij onder andere:

Bij een BMI van BMI 25-30 of obesitas BMI >30 is het aanpassen van het voedingspatroon aan te raden om weer op een gezond BMI te komen. 

Ondervoeding houdt in dat er een situatie is waarbij je een tekort of een onbalans hebt tussen de energie, eiwitten en andere voedingsstoffen die je binnen krijgt. Dit kan als gevolg hebben dat er nadelige effecten ontstaan op je lichaamssamenstelling, je dagelijks functioneren en je algehele welzijn. Een verhoogd risico hierop kan onder andere ontstaan wanneer je onbedoeld gewicht bent verloren, operatie of medicatie van een andere aandoening, verminderde eetlust, wanneer je slecht ter been bent of bij klachten aan het gebit of met slikken.

Beoefen je intensief een bepaalde sport en wil je hiervoor een optimaal voedingspatroon hebben? Ben je intensief bezig met krachttrainingen en wil je zo optimaal mogelijk spiermassa aankomen? Een voedingsadvies wordt opgesteld om jouw prestaties te optimaliseren. Eventueel nemen we in dit voedingsplan supplementen op. Hierbij wordt gewerkt vanuit een evidence based benadering.

Bij een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon kunnen bepaalde tekorten (vitaminen, mineralen, eiwitten) ontstaan die voor lichamelijke klachten kunnen zorgen. Een gebalanceerd voedingspatroon afgestemd op jouw leefstijl zorgt ervoor dat je geen voedingsstoffen tekort komt.

Blijkt uit onderzoek dat je last hebt van een allergie zoals coeliakie of heb je een intolerantie voor bijvoorbeeld lactose? Geen paniek! Met duidelijke adviezen leer je hier precies goed mee om te gaan zonder dat dit als een last zal voelen.

Voor een goed verloop van de zwangerschap is het belangrijk voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Het kan fijn zijn om hierin ondersteund te worden en de mogelijkheid te hebben op het stellen van vragen rondom voeding en de zwangerschap.

Diabetes mellitus type 2 (beter bekend als diabetes of suikerziekte) is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel binnen de goede waardes te houden. Zodra er koolhydraten of suikers worden gegeten, stijgt de bloedsuikerspiegel. Om deze binnen de goede waardes te houden maakt het lichaam normaal gesproken het hormoon insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de bloedsuiker wordt opgenomen in de weefsels. Hiermee wordt dus voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Bij diabetes reageert het lichaam niet meer goed op dit hormoon. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel te veel stijgen. Deze te hoge bloedsuikerspiegel is schadelijk voor het lichaam.
Diabetes type 2 wordt vaak veroorzaakt door bepaalde leefstijlfactoren. Deze factoren zijn vaak prima aan te pakken. Hierbij kun je denken aan afvallen bij een te hoog gewicht, meer bewegen in het dagelijks leven en een gezonde en gevarieerde voeding.
 

Tijdens het gesprek worden diverse dieetopties benoemd en kijken we samen naar een passende en haalbare leefstijlverandering. Hiermee krijgen we de bloedsuiker onder controle en kun je hopelijk waar mogelijk minder medicatie gebruiken. 

Is de hemoglobine waarde (Hb) in jouw bloed verlaagd? Vervelend! Dat kan klachten als moeheid, duizeligheid of kortademigheid bij inspanning met zich meebrengen. Suppletie van specifieke vitamines en mineralen kan hulp bieden, maar een goed uitgebalanceerd voedingspatroon uiteraard ook. Met praktische adviezen help ik jou dit te bereiken. 

Hypercholesterolemie (beter bekend als een te hoog cholesterolgehalte in het bloed) houdt in dat de cholesterolwaarden in jouw bloed hoger zijn dan gewenst. Vaak geeft dit geen klachten, maar verhoogt het wel het risico op hart- en vaatziekten. Indien een te hoog cholesterolgehalte veel voorkomt in de familie kan het zijn dat je hier een genetische aanleg voor hebt. Er zijn echter ook veel leefstijlfactoren van invloed op het ontstaan van hypercholesterolemie. De volgende leefstijlfactoren verhogen de kans op hypercholesterolemie: roken, weinig lichaamsbeweging, ongezond voedingspatroon, alcohol en een te hoog gewicht (voornamelijk een grote buikomvang).

Heb je last van een maag- of darmziekte (bijv. PDS, Collitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn) en geven medische behandelingen nog niet het gewenste resultaat? Ben je hierbij zoekende naar wat wel of niet goed voor je is en waar je wel of niet goed op reageert? Door middel van een traject kunnen we hier duidelijkheid in krijgen. Op basis van de uitkomsten hiervan krijg je handvatten die je helpen om te gaan met eventuele intoleranties.

Is jouw bloeddruk te hoog? Medicatie kan een oplossing zijn, maar door het aanpassen van je leefstijl kun je ook al een hoop winst behalen. Niet roken, zoveel mogelijk ontspannen en regelmatig bewegen helpt al veel, maar ook gezonde voeding draagt een bij aan een goede bloeddruk.

COPD is een verzamelnaam voor chronische longaandoeningen. Veelal ontstaan deze aandoeningen door roken. Klachten die veel voorkomen bij COPD zijn onder andere hoesten, slijmproductie, kortademigheid en vermoeidheid. Deze klachten vragen veel energie van het lichaam, waardoor je dagelijkse energiebehoefte groter is dan iemand zonder COPD. Ook kunnen deze klachten ervoor zorgen dat je meer moeite hebt met lichamelijke activiteiten of minder eetlust hebt. De combinatie van een verhoogde energiebehoefte en minder lichamelijke activiteit kunnen als gevolg hebben dat je gewicht en spiermassa verliest. Het is belangrijk dit te voorkomen, zodat je fit en mobiel blijft.

Bij chronische nierziekte/-schade is voeding een belangrijk onderdeel van de behandeling. Goede voeding kan ervoor zorgen dat de werking van de nieren minder snel achteruitgaat. Ook kun je er bepaalde klachten mee voorkomen of verminderen.De nieren hebben veel verschillende taken. Een van de taken is het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed, deze plas je uit met de urine. Wanneer je nieren minder goed werken, blijven er afvalstoffen achter in het lichaam, wat voor klachten kan. zorgen. 

Afvalstoffen ontstaan onder andere bij de vertering van eten en drinken. Je kunt ervoor zorgen dat het lichaam minder afvalstoffen aanmaakt door je voeding aan te passen.

Er is geen bewijs dat het aanpassen of volgen van een speciaal dieet kanker zal genezen. Toch is de waarde van voeding hierin bijzonder hoog. De juiste voeding kan verzwakking tijdens de ziekte en tumorgerichte behandelingen (operatie, bestraling, chemotherapie) tegengaan. Bovendien is de kans aanwezig dat je ongewenst afvalt tijdens de behandeling. Door dit ongewenste gewichtsverlies tegen te gaan kunnen bijwerken en complicaties beperkt blijven en wordt de kans op een langer en beter leven vergroot. Tijdens de begeleiding monitoren we de voedingstoestand en kijken we naar een passend behandelplan i.c.m. jouw voedingspatroon. 

×