Hoi! Ik ben Desteny, oprichtster van fitness website Tips voor Fitness. Een blog website met allerlei informatie rondom fitness en voeding die ik zelf graag had willen weten toen ik net begon. De onderwerpen variëren van krachttraining oefeningen tot supplementen tot recepten tot handige producten voor jouw fitness avontuur.

Toen ik 10 jaar geleden begon aan mijn fitness avontuur heb ik veel fouten gemaakt waar ik andere beginners voor wil behoeden. In dit gastblog ga ik in op het onderwerp ‘beginnen met krachttraining’.

Beginnen met krachttraining

Als je mij vraagt of je krachttraining zou moeten doen, is JA het enige antwoord! Krachttraining heeft verschillende gezondheidsvoordelen, zowel fysiek als mentaal. Je wordt er sterker van, krijgt een strakker lichaam, meer energie, meer zelfvertrouwen, een hoger metabolisme en minder kans op blessures en hart- en vaatziekten. Dat zijn nogal wat voordelen, hè? Mocht je nog twijfelen om te starten met krachttraining, zijn die nu wel weg lijkt me. 

Natuurlijk begrijp ik dat het wel een beetje spannend is om ineens te beginnen met krachttraining. Je hebt dit tenslotte nog nooit gedaan en weet niet zo goed wat je moet doen. Eén troost: zo zijn we ooit allemaal begonnen. Ook ik liep 10 jaar geleden als een kleine kip zonder kop rond in de sportschool zonder enig idee wat ik eigenlijk aan het doen was.

Dus, hoe begin je met krachttraining?

Bepaal wat je wilt bereiken

Wat wil je bereiken met krachttraining? Wil je het inzetten als hulpmiddel om af te vallen, grote billen kweken of lijkt het je gewoon een leuke sport waar je goed in wilt worden? Aan de hand van je doel kun je een gericht trainingsschema laten maken door Sam van Voedingsadvies Westland. Hij houdt rekening met je niveau, hersteltijd en eventuele bijzonderheden zoals blessures of zwakke plekken.

Meld je aan bij de gym

Als je krachttraining wilt doen, is het verstandig om je aan te melden bij een sportschool. Hier beschikken ze over alles wat je nodig hebt. In elk dorp zit wel een sportschool, dus vind er eentje die dichtbij je huis is en/of waar je al mensen kent. Je kunt altijd eerst vragen of je een proefles mag doen om te kijken of je het wat vindt en of je je er thuisvoelt. 

Ready voor je training? Eerst even opwarmen

Zorg voordat je start met je krachttraining altijd dat je je lichaam opwarmt, zodat je spieren er klaar voor zijn. Opwarmen kun je doen door wat lichte cardio op de loopband of door wat stretch oefeningen te doen. Kies vooral iets wat jij fijn vindt!

Begin licht

Start met lichte gewichten om de juiste techniek en houding te leren en te wennen aan de oefeningen. Uitvoering is ALTIJD belangrijker dan gewicht. Verhoog het gewicht geleidelijk aan naarmate je sterker wordt en meer ervaring krijgt. Zo zorg je voor progressive overload.

De juiste techniek

De juiste techniek is essentieel bij het uitvoeren van je oefeningen. Hiermee voorkom je blessures en kun je zo veel mogelijk uit je training halen. Zoek instructievideo’s op YouTube of TikTok gericht op de juiste techniek of vraag een medewerker van jouw sportschool om even mee te kijken naar je techniek. Wees niet bang om dit te vragen, dit is hun werk en zij doen dit met alle liefde! Ook leg ik hier uit welke krachtoefeningen je kunt doen.

Houd je voortgang bij

Door je voortgang bij te houden kun je zien of je daadwerkelijk progressie boekt en of het trainingsschema goed voor jou werkt op deze manier. Je kunt bijvoorbeeld een trainingslogboek bijhouden of een fitness app downloaden. Ik vind de app ‘strong‘ bijvoorbeeld heel fijn, maar er zijn er heel veel die je kunt gebruiken.

Rust = groei

Je verwacht het misschien niet, maar je groeit in rust. Het is daarom belangrijk dat je voldoende rust tussen je trainingen, zodat je lichaam goed kan herstellen. Het is dus helemaal niet nodig om 7 dagen per week te sporten, 3 of 4 keer is meer dan voldoende.

Eet genoeg

Net als rust is ook je eetpatroon een belangrijke factor voor groei en herstel. Geef je lichaam voldoende voedingsstoffen om het te laten herstellen. Laat hiervoor een voedingsplan opstellen bij Sam van Voedingsadvies Westland, dan weet je zeker dat je voldoende van de juiste voeding eet.

Zo, nu ben je al een heel eind om te gaan knallen in de gym! Heb je hier veel aan gehad? Lees dan ook al mijn andere waardevolle tips op Tips voor Fitness.

×