Alcohol en afvallen: kan dit?

Je wilt dolgraag wat kilootjes afvallen, maar je drinkt ook graag een drankje hier en daar. Ze zeggen wel eens dat alcohol meer kapotmaakt dan je lief is, maar is dat in combinatie met afvallen ook zo?

Calorieen in vs calorieen uit

Afvallen is en blijft een kwestie van meer calorieën verbruiken dan dat je binnenkrijgt. Hiervoor is een calorietekort nodig. Die kun je creëren door te sporten of door minder te eten. Een combinatie van beiden is de fijnste en meest gebruikte manier.

alcohol en afvallen

Calorieen in alcohol

Alcohol is erg calorierijk. In 1 gram pure alcohol zitten zo’n 7 calorieën, zonder dat het nuttige voedingsstoffen levert. Vaak is alcohol niet opzichzelfstaand, maar gemengd met andere ingrediënten om er iets lekkers van te maken. Deze ingrediënten bevatten ook calorieën, vooral in de vorm van koolhydraten.

Kun je alcohol drinken en afvallen?

In principe gaan alcohol en afvallen best samen. Het probleem met alcohol is echter dat het vaak niet bij één drankje blijft en dan tikken de calorieën toch al snel aan. Ook zorgt alcohol er sneller voor dat je zin hebt om te snacken en als je daar aan toegeeft, levert dat ook al snel veel calorieën. Drink je graag iedere dag een wijntje bij het eten? Dan is het drinken van alcohol en afvallen een stuk realistischer. Dit wijntje kan prima verwerkt worden in het voedingsplan, ook al raad ik dat nog steeds niet aan.

Wat doet alcohol met je lichaam?

Het gevoel dat je hebt na een avondje flink doorpakken geeft het al aan: alcohol is niet goed voor je lichaam. De volgende gevolgen heeft het drinken van alcohol voor je lichaam:

  • Verstoren van de spijsvertering. Het je lichaam moet veel moeite doen om alcohol af te breken. Er moet hiervoor veel energie naar je lever, waardoor je spijsvertering even aan de kant wordt gezet. Dit kan de vetverbranding vertragen.

  • Dehydratatie. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam, wat leidt tot een kater. Maar dat niet alleen, het zorgt ook voor vermoeidheid en een ongezonde, droge huid.

  • Meer stresshormoon. Alcohol wordt door je lichaam gezien als een gif, waardoor je lichaam ook op alcohol reageert alsof het vergiftigd is. Het gevolg hiervan is dat je lichaam meer cortisol (stresshormoon). Cortisol zorgt voor stress, breekt je spieren af en verslechtert je nachtrust.

  • Tekort aan vitamines en mineralen. De opname van voedingsstoffen wordt minder wanneer je lichaam druk is met het verwerken van alcohol. Als je vaak alcohol drinkt, kan dit op den duur leiden tot tekorten aan verschillende vitaminen en mineralen.

  • Honger. Leptine is het hormoon dat voor een verzadigd gevoel zorgt. Als je drinkt is je lichaam hier een stuk minder gevoelig voor en des te meer voor ghreline. Ghreline is het hormoon dat juist honger veroorzaakt. Het gevolg is dat je al snel meer trek krijgt, vooral in calorierijk voedsel.

Stoppen met alcohol drinken

Het beste advies is om te stoppen met alcohol drinken als je wilt afvallen. Dit komt niet alleen het proces van afvallen ten goede, maar houd je ook lekker scherp. Bovendien kun je dan iets meer blijven eten, wat voedingsstoffen oplevert waar je lichaam uiteindelijk veel meer aan heeft dan aan alcohol.

Je begrijpt de uitspraak “alcohol maakt meer kapot dan je lief is” nu misschien een stuk beter. Ik kan je alcohol tijdens het afvallen uiteraard niet verbieden, maar afraden doe ik het zeker.

×